KEMER 90 TL ,BELEK 70 TL,SİDE 90 TL,ALANYA 150 TL,BELDİBİ 79 TL,ÇAMYUVA 99 TL,KUNDU 49 TL,LARA 49 TL,ŞEHİR 49 TL,GÜZELOBA 50 TL,KONYAALTI 59 TL,LİMAN 59 TL,OTOGAR 59 TL,KADRİYE 69 TL,BOĞAZKENT 74 TL,SERİK 74 TL,DENİZKAYA79 TL,GÖYNÜK 84 TL,ÇOLAKLI 89 TL,EVRENSEKİ 89 TL
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             ,GÜNDOĞDU 89 TL,KIZILAĞAÇ 89 TL,KUMKÖY 89 TL,SİDE 89 TL,KİRİŞ 94 TL,MANAVGAT 99 TL,SORGUN 99 TL,TİTREYENGÖL 99 TL,TAHTALI 109 TL,TEKİROVA 109 TL,İNCEKUM 129 TL,OKURCULAR 129 TL,KONAKLI 139 TL,ÇIRALI 149 TL,ADRASAN 149 TL,OLİMPOS 149 TL,MAHMUTLAR 159 TL,BURDUR 169 TL,ISPARTA 169 TL,KUMLUCA169 TL,MAVİKENT 169 TL,FİNİKİ 189 TL,GAZİPAŞA 199 TL,DEMRE 239 TL,DALAMAN 249 TL,FETHİYE 270 TL,KAŞ 279 TL,KALKAN 299 TL,ÖLÜDENİZ 299 TL,MARMARİS 499 TL,BODRUM 749 TL

Translate






10 Haziran 2015 Çarşamba

ARİASSOS ANTİK KENTİ ANTALYA, DÖŞEMEALTI, MERKEZ

ARİASSOS ANTİK KENTİ ANTALYA, DÖŞEMEALTI, MERKEZ
Ariassos  ( ya da Ariasos) Toros dağları üstünde 900 belediye 1100 metre yükseklikte yer alan Psidya yerleşimidir. Antalya belediye Burdur karayolunun 45. kilometresinde,Çubuk boğazı'ndan ardından bir kilometre batıda bulunmaktadır . Akkoç köyü sapağından ulaşılmaktadır. Il , antik çağda Pisidya adı verilen alanda bulunmaktadır.

Kentte antik dönemde bağcılık, şarapçılık ve zeytinyağı imalatının yapıldığı anlaşılmaktadır. Kentin geç Roma çağında arasında bulunduğu zelzele sonucu yıkıldığı ve bu sebeple ayrılma edildiği sanılmaktadır.

.Ariassos iskân sahasındaki kalıntılar, 900 belediye 1100 metre yükseklikler aralarında , yüksek tek vadinin kuzeyindeki yamaçlarında yer alan teraslar üstünde ve zemininde , doğudan batıya gerçek 400 metre uzunluğunda tek alan üstünde yayılmıştır.

Ariassos 1892 senesinde Lanckoronski aracılığıyla hata sonucu "Cretopolis" namına tanımlanmış, ve ilk kez Pamfilya ve Pisidia şehirleriyle alakalı kapsamlı araştırmasında yayınlamıştır. Aynı sene , yerleşimin gerçek tanımlanması Frechman V. Berard aracılığıyla yayınlanmıştır. 1988 senesi orak ayı ayı içinde , Stephen Mitchell ve ekibi son birden çok senedir sürdürmekte oldukları Pisidia bölgesi çalışmalarının tek parçası namına Ariassos'da çalışmaya başlamış, ve aynı sene içinde yerleşimin başlıca özelliklerini gösteren tek tasarı hazırlanmıştır. Bu iskân düzeninde; vadi zemininde Roma bütün binaları, batıda tiyatro ve ısıdam / Gymanasium'dan ortaya gelen tek yapı kompleksi, doğu uçta iyi savunmuş olan müselles girişe uzanan ana ana yol, kuzeyindeki yamaçta yer alan teraslar üstünde yer alan ve Helenistik Döneme ilişkin sivil iskân merkezi ve kuzeyindeki yamacın batı bölümünde yer alan bouleuterion ve prytaneion, yerleşimin kuzeyindeki tarafında bilhassa iyi savunmuş durumda yer alan ve Geç Roma Çağında Helenistik Döneme ilişkin temeller üst kısmına yapılmış olan istihdam duvarları ve ev halinde tanzim edilmiş olan mezarlar (heroa), lahitler ve kayalardan oyulmuş kist mezarlar bulunmuştur. Ariassos eyaletine girilen vadinin başlangıcında kentin en azametli kalıntısı olan anıtsal antre kapısı yükselir. Roma çağı yapısı olan bu abide , 3 kemerli ve 3 girişli meydana geldiği için, civar halkı aracılığıyla Üçkapı sanarak anılır. Kentin şaşırtıcı tek özelliği, Ariassos kalıntılarının dörtte üçünün harika etkili ve çoğunluğu anıtsal kabir olan nekropolis kalıntısı olmasıdır. Nedeni Ise , asıl il bu biçimde tek nekropolisle orantılı olamayacak civarı küçüktür.

Nekropolisler ve il , vadinin oyuntu yerini ve kuzeydeki tepenin bu yamaca bakanımız bir çok yüksek yamacını kaplar. Tepenin öbür yamacından ise Akkoç köyü yolu dolanmaktadır, o yamaçta rastgele tek kalıntı yoktu.Vadinin batı ucunda molozdan yapılmış ve yontma kare taşlarla kaplanmış 1/2 ev tek çıkıntıya sahip kalıntı bulunmaktadır . Yapılmış Olan çalışmalar sonucu namına bu kalıntının tek nymphaeum meydana geldiği ve suyunun ana su yolu kemeriyle Ariassos'un 3 kilometre . Güneyinde yer alan Akkoç köyünün yukarıya dağlarındaki tek su kaynağından geldiği saptanmıştır.

Nymphaeum en az yarı kocaman kireç taşlarıyla kaplı, belirgin tek ortaya yukarıdan bakmaktadır. Bu alanın batısında, kaldırım taşlarının altında, 2 tane sarnıç vardır. Bu sarnıçlar, kemerler yöntemiyle gelen suyu depolamak ve nymphaeuma bitişik olan ısıdam binasına gereken suyu sağlamak üzere planlanmışlardır. Bu ısıdam kompleki, dikdörtgen halinde sütunlu tek palestra ve batı uçta dip tek exedradan oluşmaktadır. Aynı zamanda karmaşa arasında yıkılmış olan tek ısıdam hanesi de mevcuttur. Bu ısıdam evinin, tonozlu üç ya da 4 odası tek blok arasında , Likya hamamlarının evrensel düzenine uyumlu tek biçimde inşa edilmiştir. Kalıntılar aralarında elde edilen yazıtların tek çoğu gymnasiumda gerçekleştirilmiş olan yarışmalarla (themıdes) ile alakalıdır . Metinlerin çoğu bu yarışmalarda, bilhassa güreş dalında, kazanan yarışmacılar şerefine yazılmışlardır ve M.S. III. Asrın başlarıyla 3.çeyreği aralarında tarihlendirilir. Roma çağı öncesine ilişkin , en güzel tanımlanabilen bütün binaları yerleşimin batı ucuna gerçek , kuzeyindeki yamacı üstünde bulunurlar. Minik tek agoranın batı ucunda, irice yontulmuş tek yapı bulunmaktadır. Bu yapıya girişi imkanı sunan kapının lentosu karakteristik tek Pisidia koruyucu motifi ile bezenmiştir. Agoranın güney tarafında 18.10 x 13.90 boyutlarında, dikdörtgen tek yapı vardır. Bu yapının 3 tarafını çeviren ve habitat yerleriyle mefruş portilo, bu yapıyı agoraya bağlar ve arka duvarı üstünde yer alan 3 tane girişle diğer tek yapıya bağlanır. Kuzeyindeki cephede yer alan ortada kapı lentosu Pisidia koruyucu motifiyle, doğu kapı lentosu ise, bununla birlikte Sagalassus'da Helenistik Döneme ilişkin bouleterionda da görülen savaşa ilişkin karakteristik motifler olan kılıç ve koruyucu ile süslenmiştir. Ariassos yapısı da kocaman tek ihtimalle M.Ö.II. Ya Da I. Yüzyıllara aittir.    Antalya Havalimanı – Kızılağaç Transfer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder