KEMER 90 TL ,BELEK 70 TL,SİDE 90 TL,ALANYA 150 TL,BELDİBİ 79 TL,ÇAMYUVA 99 TL,KUNDU 49 TL,LARA 49 TL,ŞEHİR 49 TL,GÜZELOBA 50 TL,KONYAALTI 59 TL,LİMAN 59 TL,OTOGAR 59 TL,KADRİYE 69 TL,BOĞAZKENT 74 TL,SERİK 74 TL,DENİZKAYA79 TL,GÖYNÜK 84 TL,ÇOLAKLI 89 TL,EVRENSEKİ 89 TL
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             ,GÜNDOĞDU 89 TL,KIZILAĞAÇ 89 TL,KUMKÖY 89 TL,SİDE 89 TL,KİRİŞ 94 TL,MANAVGAT 99 TL,SORGUN 99 TL,TİTREYENGÖL 99 TL,TAHTALI 109 TL,TEKİROVA 109 TL,İNCEKUM 129 TL,OKURCULAR 129 TL,KONAKLI 139 TL,ÇIRALI 149 TL,ADRASAN 149 TL,OLİMPOS 149 TL,MAHMUTLAR 159 TL,BURDUR 169 TL,ISPARTA 169 TL,KUMLUCA169 TL,MAVİKENT 169 TL,FİNİKİ 189 TL,GAZİPAŞA 199 TL,DEMRE 239 TL,DALAMAN 249 TL,FETHİYE 270 TL,KAŞ 279 TL,KALKAN 299 TL,ÖLÜDENİZ 299 TL,MARMARİS 499 TL,BODRUM 749 TL

Translate






15 Haziran 2015 Pazartesi

ATTALEİA ANTİK KENTİ ANTALYA, MERKEZ

Syria Kralı III Antiochos, Pergamum ittifakı aracılığıyla Magnesia'da bozguna uğratılmasından ardından Apamea Barışı'nı imzaladıysa da kısıtlar konusundaki ihtilaf sona ermedi. Pergamum ve onun kuvvetli filosu amaçlı Pamphylia yalnızca bir sürü mühim değil, hem de Side'yi elde etmeye çalışırken uğradığı başarısızlıktan ardından donanmasının sığınması amaçlı aciliyetli bir ihtiyaçtı. Bu nedenden (M.Ö. 159 belediye 138 seneleri içinde karar devam eden ) Pergamum Kralı II. Attalos donanmaya ilişkin bir üs kurma için bizzat ismini verdiği Attaleia'yı kurdu. Kentin eskiyen bir yerleşimin uzantısı olması ya da eskiden var var olan bir yerleşimin üst kısmına yapılanmış olması muhtemeldir. Antalya'nın 5 kilometre batısında bugünkü Gurma Köyü topraklarında kurulan antika Olbia şehri, madeni parasına yönelik tarihi beşinci asra civarı uzanan antika bir merkezdi. Attaleia'nın kurulmasıyla, Olbia ehemmiyetini kaybetti, varoş düzeyine indi. Olbia sakinlerinin Attaleia'nın halkını meydana getirdiği varsayılır.

Eski çağlarda Attaleia olarak malum il Türkçe çoğu eser de dahil olmak üzere olmak üzere doğulu kaynaklarda Adalya olarak, batı kaynaklarda ise Adalia ve bazen de Satalia olarak ve son zamanlarda ise Antalya olarak geçer.

Elimizde kentin tarihiyle alakalı süreklilik gösteren bir kayıt yoktur. M.Ö. 133'de Pergamum Kralı'nın topraklarını Roma'ya devretmesinden ardından Attaleia bir müddetliğine müstakil kaldıysa da daha ardından Cilicia devletine bağlandı. M.S. 46'da St. Paul'ün Perge üzerinden Attaleia'yı ziyareti kentin tarihinde mühim bir olaydır. Kentin ticaret merkezi olarak bol bolamat düzeyinin en dik noktaya eriştiği çağın M.S. 2. asır meydana geldiği bilinir ve M.S. 130'da İmparator Hadrian'ın ziyareti hatırasına yapılmış var olan yepyeni anıtlarla hepten ölçüt kazanmıştır.

Keşfedildiği günden beri donanmaya ilişkin bir üs meydana gelmesinin yanında ortada Anadolu'daki dik platolara giden yöntemlerin başlama noktasında yer alan Attaleia, Bizans devrinde de yüklü bir ticari liman olmaya aynı ritimde devam etmiştir. M.S. altıncı asırdan ardından Attaleia metropol olarak bu sıfatı yitiren Perge'nin yerini almıştır; bu, kentin dini orta olarak önem taşıdığı amaçlı daha kudretli gelmiş olabileceğini gösterir. Bununla beraber 7. asrın ortalarından bu yana Fellah deniz egemenliğinin dağılması , Akdeniz'de Bizanslılara zor bir darbe vurmuştur ve Attaleia'nın arada tam ellerinden çıkmasına sokak açmıştır.

Antalya, 12O7'de Selçuk Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev aracılığıyla Türk topraklarına katıldıktan ardından kesim yabancı bir kocaman gelişim dönemine şehadet etmiştir ve bu sabah halen bir bölümü görülebilen Selçuk mimarisi eserleriyle bezenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder