Sillyon/Sillion/Syllion Antik Şehiri ( Asarköy , Yanköy ) , Perge'nin kuzeydoğusunda , denizden 12 km . içerde , ova ortasında , yayvan düzgün yalçın ve yüksek tek kıran üstünde heyetidir . Antalya bir Alanya karayolunun 29 . km'sinde kuzeyindeki istikametinde ayrılan 13 km'lik stabilize tek yolla ulaşılmaktadır . Sillyon kentinin Troia savaşından ardından kurulduğu sanılmaktadır .
Bizans çağında psikoposluk merkezi meydana gelen Sillyon , Selçuki dönemini de yaşamıştır . Tepenin belli belirsiz eğimli batı yönü Hellenistik Çağlardan kalma surlarla çevrilidir . Bu surları kuleler , kapılar ve şehre çıkılan yol tamamlamaktadır . Şehrin kapısı tepenin batı yanındaki surlar üzerindedir . Tepeye çıkıldığında kuzeybatı istikametinde ev kalıntıları , sokaklar , batıda ise Selçuki Camii , Bizans Kilisesi ve sarnıç görünmektedir . Tepenin güneybatı eteğinde 8 . 000 şahsiyet temaşa ve yanında odeon yer almaktadır .
Antalya bir Alanya karayolunun tahmini olarak 35 . km'sinden kuzeye dönülür ve 8 Km . ardından Sillyon'a ulaşılır . Il sade tek ovada , ovadan tek sehpa benzeri yüksekte duran elips halinde tek yayla üst kısmına kurulmuştur . Etrafa tamamıyla egemen tek konumu vardır . Fikir sahası Akdeniz'e civarı uzanır . Kuruluşu İ . Ö . IV . yüzyıldır . Grek , Roma ve Bizans dönemlerini içerisinde yer aldığı benzeri Selçuklular vaktiyle da müstamel ve inşa edilmiş olan yepyeni binalarla hepten zenginleştirilmiştir .
Sillyon şehri Romalılar vaktiyle da egemenliğini korumuştur . Şehrin üstünde yer aldığı yassı tepenin batı yönü , belli bir süre meyillice meydana gelmesinin sağladığı olanakla yukarıya çıkma yolu , şehrin dağılma bölgesi olarak seçilmiştir . Aşağıda , bu sabah tek sürü harap tek vaziyette yer alan güneybatı istikametinden doğuya uzanmış , açık tarafı güneye bakanımız , kavisli tarafı kuzeybatıda tek stat ve bunun doğusunda büyücek tek hamam kalıntısı vardır . Stat , Gymnasium , kuleler , Selçuki Mescidi , oyun alanı/sahne bölümü kayaların çökmesiyle tamamıyla kaybolmuş Temaşa ve spor tesisleri enteresan yapılardan bazılarıdır . Stadın batısında milletçe aracılığıyla " titreme pınarı " olarak bilinen suyu ilgisiz ve lezettli tek pınar vardır . Aşağıda Osmanlının son yıllarına civarı ibadete açık olan tek cami ve bununla birlikte tek pınar vardır .
Stadyumun güneyinde surlar başlar . Bu surun ortasındaki burç tek sürü kocaman ve korunaklıdır . Bunların içerisinde nereye gittikleri belli olmayan saklı yol , dehlizler vardır . Surun bittiği yerde yer alan platform açıklarında tek de cami vardır .
Tiyatro etrafındaki Hellenistik döneme ilişkin taştan inşa edilmiş binalarla kocaman su sarnıçları uyarı çekmektedir .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder