KEMER 90 TL ,BELEK 70 TL,SİDE 90 TL,ALANYA 150 TL,BELDİBİ 79 TL,ÇAMYUVA 99 TL,KUNDU 49 TL,LARA 49 TL,ŞEHİR 49 TL,GÜZELOBA 50 TL,KONYAALTI 59 TL,LİMAN 59 TL,OTOGAR 59 TL,KADRİYE 69 TL,BOĞAZKENT 74 TL,SERİK 74 TL,DENİZKAYA79 TL,GÖYNÜK 84 TL,ÇOLAKLI 89 TL,EVRENSEKİ 89 TL
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             ,GÜNDOĞDU 89 TL,KIZILAĞAÇ 89 TL,KUMKÖY 89 TL,SİDE 89 TL,KİRİŞ 94 TL,MANAVGAT 99 TL,SORGUN 99 TL,TİTREYENGÖL 99 TL,TAHTALI 109 TL,TEKİROVA 109 TL,İNCEKUM 129 TL,OKURCULAR 129 TL,KONAKLI 139 TL,ÇIRALI 149 TL,ADRASAN 149 TL,OLİMPOS 149 TL,MAHMUTLAR 159 TL,BURDUR 169 TL,ISPARTA 169 TL,KUMLUCA169 TL,MAVİKENT 169 TL,FİNİKİ 189 TL,GAZİPAŞA 199 TL,DEMRE 239 TL,DALAMAN 249 TL,FETHİYE 270 TL,KAŞ 279 TL,KALKAN 299 TL,ÖLÜDENİZ 299 TL,MARMARİS 499 TL,BODRUM 749 TL

Translate






15 Haziran 2015 Pazartesi

Eskiyen Doğu Garajı

Antalya ili şehir merkezindeki Eskiyen Doğu Garajı Mevkii'ndeki Milletçe Pazarı ,  Belediyenin iş merkezi imalatı projesi kapsamında yıkılmıştır .  Bu meydanda yüklenici inşaat firması aracılığıyla inşa edilmiş olan temel hafriyatı esnasında Arkeolojik bakaya zaman ışığına çıkmıştır .  Bu bakaya ,  bu sabah kocaman bir kısmı çağdaş yapılaşma altında kaybolmuş meydana gelen Antik Atteleia Eyaletine ilişkin Nekropol  ( kabirlik )  alanıdır .  Bu meydanda ,  Antalya Müzesi aracılığıyla kurtarma kazıları sürdürülmekte olup ,  inşa edilmiş olan Arkeolojik kazılarda onlarca senelik oda mezarlar ,  çoklu ölü gömme ananeleri ve defin edilenlere getirilen enteresan ödüller zaman yüzüne çıkarılmıştır .  Mezarların mühim bir bölümünün antik dönemde ve ardından rastgele bir soygun görmediği inşa edilmiş olan kazı çalışmaları esnasında belirlemiştir .  Bu istikametiyle mezarlar ,  Antik Attaleia kentinin tarihini aydınlatmak tarafından epeyce mühimdir .

Doğu Garajı'nda ortaya çıkan bu mezarlarda inşa edilmiş olan kazı çalışmalarında ,  Antalya'nın antik tarihini simgeleyen Attaleia Antik Kenti'nin bugüne civarı bilinemeyen geçmişini aydınlatacak belirtilere ulaşılacağı anlaşılmaktadır .

Antik kaynaklarda ,  Atteleia Antik Kentinin Bergama  ( Pergamon )  Kralı II .  Attalos aracılığıyla İ . Ö .  2 asırda ,  kurulduğu belirtilmektedir .   " Attalos Yurdu "  manasına gelen Attaleia ,  antik çağlarda Akdeniz'in yüklü bir deniz ticaret güzergahı üstünde bulunması sebebiyle Pamphilya bölgesinin mühim bir kentiydi .  Fakat bu şehre ilişkin bakaya ,  kocaman oranda şuanki yerleşimi altında kalmıştır .  Antik Atteleia kentinden günümüze ,  Üçkapılar olarak da malum Roma İmparatoru Hadrian'ın şehre gelişi onuruna yaptırılan Hadrian Kapısı ,  Hıdırlık Kulesi ve kocaman bir kısmı Selçuklu ve Osmanlı Çağında yenilenmiş ve eklemeler inşa edilmiş sur duvarları dışarısında birçok pek kalıntı ulaşamamıştır .  Bunun Için ayrıyeten nihai yıllarda Kaleiçi'nde inşa edilmiş olan aşağı yapı çalışmaları esnasında kısmen ortaya çıkarılan ve savunma altına edinilen su kanalları da Antik Atteleia eyaletine ilişkin Arkeolojik kalıntılardır .

Antalya Müzesi'nce 2008 seneyi Mart ayından itibaren yürütülen kurtarma kazısı çalışmaları Antalya Megakent Belediyesi ve yüklenici şirket aracılığıyla desteklenmektedir .  Bu kazı çalışmalarında bugüne civarı 350 tane mezar ortaya çıkarılmış olup ,  hâlâ sürmekte meydana gelen kazılarda mezar sayısının artacağı görülmektedir .  Bu mezarların tamamı ana kayaya oyularak  ( hipoje )  inşa edilmiş olup ,  mezar tipleri aralarında temel sanduka mezarlar ,  dromoslu oda mezarlar ,  khamosorion tipi mezarlar ,  lahit kapaklı mezarlar ve pişmiş toprak levhalarla kurulmuş Geç Roma çağı mezarlarıyla kremasyon  (  yakarak gömme  )  mezarlar bulunmaktadır .  Lahit kapaklarından üçünün alınlığı Eskiyen Yunanca yazıtlıdır .  Bu yazıtlar Epigraflar aracılığıyla okunmuştur .  Bunlardan ikisinde Hıdırlık Kulesini de yaptırdıkları malum ,  Atteleia Kentinin populer ve zengin ailesi Kalpournius ailesine mensup bireylerin isimleri geçmektedir .  Diğerinde ise ,   " Boudios erkek çocuğu Aurelios Polykhronios  ( bu lahdi )  kendisine  ( ve…… .  )  ve akrabalarına  ( yaptırdı )  .  Şayet yabancı birisi  ( açarsa ya da kullanırsa? )  ,  İmparatorun hazinesine  ( hüküm olarak )  …… .  .  ödeyecek "  denilmektedir .

Ayrıca M 68 no'lu mezarda ortaya çıkan kireçtaşı silindirik sunağın üstünde bulunan yazıtta:  " Zosimos amaçlı kız kardeşi Aquilina  ( bu kabiri )  anısı vesilesiyle  ( yaptırdı )  denilmektedir "  .

Böylelikle bu mezarın kimler aracılığıyla yaptırıldığı ve kimlere ilişkin oldukları belirlenmiştir .  Bununla Birlikte ,  mezarlarda ele geçtiğimiz çok sayıdaki iskeletler ,  Ankara Üniversitesi ,  Dil belediye Tarih ve Coğrafya Fakültesi ,  Antroploji Bölümü'nden Profesyonel .  Dr .  Ayla Sevim EROL başkanlığında bir ekip aracılığıyla incelenmektedir .  Bu incelemelerde dönemde hayatını sürdüren kişilerin sosyo belediye uygun fiyat ,  kültürel topluluk yapısını ortaya koyacak belirtilere ulaşılacaktır .  Antik Atteleia şehrinde yaşayanların beslenme alışkanlıkları ,  geçirdikleri hastalıklar ,  yaş ve cinsiyet belirlemeleri gerçekleştirilmektedir .

Bu nekropol kapsamında farklı tipte mezarların yanında meydanın güneydoğusunda antik sokak güzergahları kısmen savunmuş olarak ortaya çıkarılmıştır .  Ana taş üstünde tekerlek izleriyle kendini gösteren bu yol ,  tespit edecek noktalarda kesişerek kavşak oluşturmaktadır .  Şunlar ihtimalle kent dışından şehre erişimi imkanı sunan ana yollardır .
Kazı çalışmaları esnasında ele geçtiğimiz buluntulara yönelik nekropol sahasının M . Ö .  3 .  yy .  sonu ile M . S .  4 .  yy .  aralarında aşağı yukarı 700 yıl süresince kullanıldığı anlaşılmaktadır .  Mezarlarda ortaya çıkarılan buluntular ışığında Antalya'nın en eskiyen tarihinin M . Ö .  2 .  asırdan ek olarak eskiye M . Ö .  3 .  asra civarı uzandığı anlaşılmaktadır .  Mezarlarda bilhassa ,  Hellenistik dönem ismi verilen İ . Ö .  4 .  yüzyıl sonu ve 2 .  yüzyıllara ilişkin birden pek pişmiş toprak kap ,  pişmiş toprak figürünler ve sikkeler ele geçmektedir .

Doğu Garajı belediye Milletçe Pazarı Mevkii ,  Antik Atteleia Kenti Nekropol Kapsamında Mart 2008 ve Şubat 2009 tarihleri aralarında gerçekleştirilen kazılarda ,  mezarlarda ölülere ödül olarak bırakılmış olarak ele geçtiğimiz buluntuların bazıları şöyledir .

1 belediye  Pişmiş toprak unguentariumlar

2 belediye  Pişmiş toprak farklı formlarda kase ,  testi ve biberonlar ,

3 belediye  Bayan figürünleri ,  koç figürüni ,

4 belediye  Büst biçimli pişmiş toprak kap

5 belediye  Pişmiş toprak matara

6 belediye  Pişmiş toprak ve cam alabastronlar

7 belediye  Pişmiş toprak kremasyon kapları

8 belediye  Cam koku şişeleri ,  kaseler

9 belediye  Gözyaşı şişeleri

10 belediye  Bronz ve gümüş sikkeler

11 belediye  Kemikten ve camdan inşa edilmiş zoka ,  spatula ve süs eşyaları

12 belediye  Altın diadem ,  broş benzeri süsleme parçaları ,

13 belediye  Altın ,  bronz ve gümüşten inşa edilmiş yüzük ,  küpe vb .  takılar ile cam kemik ,  pişmiş toprak boncuklar ,

14 belediye  Cam oyun taşları

15 belediye  Yazıtlı mezar stel parçaları ,

16 belediye  Yazıtlı sunaklar ,

17 belediye  Pişmiş toprak kandiller

18 belediye  Mermi tekne ,

19 belediye  Deniz kabuklarından süs eşyaları

20 belediye  Bronz  belediye  demir strigilisler  (  sporcu cihazı  )

21 belediye  Bronz aynalar ,  iğneler

22 belediye  Bronz tıbbi aletler

23 belediye  Mermerden ve kireçtaşından inşa edilmiş heykelcik parçaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder