![]() |
SYEDRA ANTİK KENTİ ALANYA, ANTALYA TRANSFER |
Syedra , Alanya'nın 20 kilometre doğusundadır . Alanya Arkeoloji Müzesi'nin yaptığı hafriyat çalışmaları bitiminde il tarihinin M . Ö . 7 . asra civarı uzandığı sanılmaktadır . Varlığını 13 . asra civarı sürdüren şehre , hâlâ ayakta durumda olan anıtsal kapıdan girilmektedir . Şehrin etrafı surlarla çevrilidir . Naturel su kaynaklarından sönümsüz ve içi sıvanmış su sarnıçları antika çağdan günümüze olan yapılar içerisindedir . Il içerisinde yer alan bir mağarada kayaya oyulmuş , nişin etrafı freskolarla süslü kısmın dinî hedefle kullanıldığı saptanmıştır . Mağara , vaftiz mağarası isimiyle anılmaktadır . Şehrin doğusunda anıtsal bir ısıdam kalıntısı vardır . Hamamın tabanında yer yer mozaik süslemeler görülmektedir .
Geniş bir sahaya dağılan şehrin güneydoğusunda 10 metre genişliğinde 250 metre uzunluğunda sütunlu ana yol uzanmaktadır . Caddenin kuzeyinin hayalet sağlamak için sütunların taşıdığı ahşap bir çatıyla kaplı meydana geldiği , güneyinin ise taş döşemeli açık yol halinde tertip ettiği anlaşılmıştır . Sportif oyun ve yarışmalarla alakalı veriler içerir birden fazla kitabe kalıntısından şehrin antika dönemin bölgedeki mühim spor merkezlerinden biri olduğunu işaret etmektedir . Şehrin diğer mekanları arasında ibadetgâh , tiyatro , akropol , nekropol , agora ve konut kalıntıları sayılı . Roma İmparatoru Septimus Severus'un İsa'dan ardından 194 senesinde şehre gönderdiği teşekkürname mektubundan yapılan kitabe Alanya Müzesi'nde sergilenmektedir . İmparator , şehre saldıran eşkıya ve dinsizlere karşın direnen Syedra halkını kutlamaktadır .
Ören mahaline giriş ücretsizdir . Karayolunun sona erdiği yerden ardından bir kilometre civarı tırmanarak akın etmek ya da arazi aracıyla atlamak gerekir . Makiliklerle kaplı arazide tepeye gerçek çıkıldıkça Akdeniz ve Alanya Kalesi bütün güzelliği ile kendini gösterir .
Kentte , Antika Çağdan günümüze dair kullanılan , içleri sıvanmış naturel kaynaktan sönümsüz sarnıçlar vardır . Şehrin su ihtiyacı çok sayıdaki öbür sarnıçlarla da karşılanmaktadır . Il içerisinde yer alan bir mağarada , naturel kayaya oyulmuş nişin etrafı freskolarla süslenmiştir . Mağara dinî için kullanılmıştır ve vaftiz mağarası olarak bilinmektedir .
Kentin doğusunda , çok anıtsal bir yapı kalıntısı durumda olan ısıdam ile karşılaşıyoruz . Tabanında yer yer mozaik kalıntıları görülmektedir . Hamamın anında batısında kuzeyindeki sağlamak güney doğrultusunda şehrin sütunlu caddesi uzanmaktadır . Caddenin kuzeyindeki duvarda nişler yapılmıştır . 1994 seneninden itibaren Alanya Müze Müdürlüğü'nce inşa edilmiş durumda olan kazılar sonucu olarak , sütunlu caddenin , 250 x 10 metre boyutlarında ve kuzeyi sütunların taşıdığı ahşap çatıyla kapalı , güneyi taş döşemeli açık yol halinde meydana geldiği ortaya çıkmıştır . Oyun ve yarışlarla alakalı veriler içerir pekçok yazıtın varlığı şehre önem kazandırmıştır .
Kentdeki öbür mühim yapılar ibadetgâh , tiyatro , dükkanlar , haneler ve il surlardır .
Kazılar sonucu olarak şehrin İ . Ö . VII . yüzyıldan İ . S . XIII . asra civarı ki tarihine ilişkili olarak bakaya ortaya çıkarılmıştır . Alanda yer alan yazıttan Syedralıların korsanlardan huzursuz oldukları ve bu sebeple tanrıların yardımlarına , öğütlerine ve uzunca vadede kehanetle alakalı istekleri meydana geldiği anlaşılmaktadır .
Kente girişi imkanı sunan anıtsal görünümdeki kapının lentosu son zamanlarda de sağlam bir biçimde ihtişamını sürdürmektedir . Giriş kapısının sağında naturel yapıya uyumlu olarak teraslama halinde aşağı alta üçlü bir sulama sistemi mevcuttur . Sulama sistemini yaratan havuzların son zamanlarda de kullanılması teknolojinin esasında asırlar öncesindeki bir delilidir .
Suyu yakınlarındaki bir mağaranın içinden çıkan kaynaktan sağlamakta ve içerisinde uzunca dehlizlerin yer aldığı mağaranın girişi taşlarla tonoz halinde örtülmüştür .
Kentin doğusunda 2 katlı çok anıtsal ve tabanında yer yer mozaik kalıntıları yer alan yapı ise şehrin hamamıdır . Hamamın anında karşısında kuzeyindeki sağlamak güney doğrultusunda uzanan sütunlu ana yol yer almaktadır .
Caddenin öbür istikametindeki sütunlar , Korint başlıklı kara granitten yapılmıştır . Şehirde yer alan bir onur yazıtından burada bir milletçe meclisi ve Senatonun meydana geldiği Syedra'daki yapıların yarısından fazlasının tabanının mozaiklerle süslülüğü dikkate çekicidir .
Mozaikte mitolojideki 3 güzelleri temsil eden 3 kız resmi , ve Paris'i simgelediği sanılan bir adam resmi şehirde mozaik sanatının farklı bir yeri olduğunu işaret etmektedir .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder