KEMER 90 TL ,BELEK 70 TL,SİDE 90 TL,ALANYA 150 TL,BELDİBİ 79 TL,ÇAMYUVA 99 TL,KUNDU 49 TL,LARA 49 TL,ŞEHİR 49 TL,GÜZELOBA 50 TL,KONYAALTI 59 TL,LİMAN 59 TL,OTOGAR 59 TL,KADRİYE 69 TL,BOĞAZKENT 74 TL,SERİK 74 TL,DENİZKAYA79 TL,GÖYNÜK 84 TL,ÇOLAKLI 89 TL,EVRENSEKİ 89 TL
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             ,GÜNDOĞDU 89 TL,KIZILAĞAÇ 89 TL,KUMKÖY 89 TL,SİDE 89 TL,KİRİŞ 94 TL,MANAVGAT 99 TL,SORGUN 99 TL,TİTREYENGÖL 99 TL,TAHTALI 109 TL,TEKİROVA 109 TL,İNCEKUM 129 TL,OKURCULAR 129 TL,KONAKLI 139 TL,ÇIRALI 149 TL,ADRASAN 149 TL,OLİMPOS 149 TL,MAHMUTLAR 159 TL,BURDUR 169 TL,ISPARTA 169 TL,KUMLUCA169 TL,MAVİKENT 169 TL,FİNİKİ 189 TL,GAZİPAŞA 199 TL,DEMRE 239 TL,DALAMAN 249 TL,FETHİYE 270 TL,KAŞ 279 TL,KALKAN 299 TL,ÖLÜDENİZ 299 TL,MARMARİS 499 TL,BODRUM 749 TL

Translate






7 Haziran 2015 Pazar

Antalya şehrinin Demre İlçesi Kekova


DOLİCHİSTE KEKOVA ANTİK KENTİ NASIL GİDİLİR
ANTALYA, DEMRE
Kekova, (Likya dilinde: Dolichiste) Antalya şehrinin Demre kazası doğru Kaleköy ve Üçağız açıklarındaki minik , kayalık bir adadır. Kaynaklara genellikle "Kakava" diyerek geçmiştir. 4.5 km²'lik yüzölçümü olmakla beraber bu adada kimse yaşamamaktadır. Üstünde pansiyonlar ve kafeler koltuk alan adaya teknelerle erişim sağlanmaktadır.
Burası adını ilk kez XIX. asrın en başında Cramer aracılığıyla duyurmuştur. Çoğu kez de kaynaklara Kakava olarak geçmiştir.

Kekova Adası adını etrafındaki bölgeye de vermiştir. Fakat bu ada depremler neticesi deniz altında kalmış ve buraya batmış şehir ismi de verilmiştir. Bu adanın yanında Aperlai, batmış Kent, Kaleköy'deki Simena, Üçağızdaki Theimussa, Gökkaya koyundaki Istlada adlı antika şehirler yer almaktadır .

Ayrıca Kılıçlı'daki Apollonia Üçağız'a 2km. mesafede Çevreli'deki Tybertissos şehirleri de Kekova bölgesindeki öbür antika iskân alanlarıdır. Bunlardan Tirmisin ovasına hakim 365 m. yüksekliğinde bir tepenin üzerindeki Tyberissos antika şehrinde birden fazla Lykia tipi lahitler ile güvercin yuvası şeklindeki Lykia taş mezarları yer almaktadır . Bunlardan günümüze erişen bakaya Helenistik ve Roma çağlarına tarihlendirilmektedir. Akropolün tepesinde bir takım mimari kalıntılarıyla güneyde Dor üslubundaki Apollon mabedi kalıntılarından yararlanılarak Bizans çağında bir kilise yapılmıştır.

Çevreli Kapaklı arasındaki İnişdibi'de Istlada antika kenti yer almaktadır . Ancak bu minik iskân alanlarının alanda politik bir etkinliği olmadığından tümü birleşerek bir tüm şeklinde Lykia birliği içinde temsil edilmişlerdir.

Kekova Adası üstünde Bizans devrinde inşa edilmiş bir kilisenin apsidi ile karşılaşılmıştır. Bununla Beraber adanın üstünde bir takım mimari bakaya etrafa yayılmış kapasitededir .Burada olması gerektiği kadar bir yüzey araştırması ve arkeoloji kazıları yapılmadığından bu konuyla alakalı ayrıntılı bilgi bulunmamaktadır. Bu Sabah tersane koyunun sağ tarafında deniz içinde kalmış dükkanlar ile sol tarafta da ne oldukları kesinleşmeyen bir takım mimari kalıntıları görülebilmektedir. Kocaman ihtimalle şunlar , hanelere ilişkin basit kalıntılarıdır.

Kekova bölgesindeki antika iskân alanlarına ilişkin , eskiyen çağlarda kayalardan yontma yolu ile ele geçirilen kocaman taş blokları, Helenistik devirden bu yana etraftaki öbür şehirlerde kullanılmıştır. Bu yönden tarihte mühim bir liman meydana gelen bu iskân alanıyla ilgili kalıntı ve buluntular günümüze ulaşamamıştır.

İtalyan işgalinden ardından adanın hangi ülkeye ilişkin olacağıyla ilgili Ülkemiz ve İtalya aralarında bir zaman uzlaşılamamış, daha ardından ada 1932 senenindeki protokol ile Ülkemiz'ye bırakılmıştır.

Kuzey tarafında 2. asırda depremlerle yok meydana gelen antika Dolkisthe kentinden kalma batıklara koltuk yer rastlanır. Kekova, Bizans çağında yine kurulup gelişmiş fakat gelişmesi Fellah istilaları sebebinden aynı ritimde devam edememiştir.

Kekova ve çevresi 18 Haziran 1990'da Çevre ve Orman Bakanlığı aracılığıyla sit sahası duyuru edilmiştir. Tüm yüzüş ve dalışların devlet aracılığıyla hususi müsaade alınarak inşa edilmesi kararlaştırılmışsa da sonraki senelerde bu yasak, tarihsel batmış olanlar haricindeki yerler amaçlı kaldırılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder